Zobacz, gdzie zamówić barszcz czerwony z zakwasu, wejdź na https://bit.ly/2WE4Hqy.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to zupa tylko na święta, którą podajemy najczęściej podczas Wigilii bądź hucznych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domostwach, w których tradycja podawania posiłków z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako uzupełnienie do innych posiłków.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, ale także smakowita przekąska
Zdaje się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do przyrządzenia zupa z buraków, która raczej nie jest dość sycącą potrawą. Jednak właśnie jego kwaskowaty, a zarazem lekko słodkawy aromat powoduje, iż rewelacyjnie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – niektórzy przedkładają kawałki kiełbasy, jajko na twardo i kartofle, pozostali wrzucają weń pierogi z kapustą, grzybami bądź mięsem. Barszcz czerwony to nie tylko strawa obiadowa, lecz również smakowita przekąska bądź kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy świetnie podkreśli smak chrupiącego krokieta z grzybami lub bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.
Warto zaznaczyć, iż barszcz czerwonynie jest zupą bardzo tuczącą, jeśli nie jest zabielony śmietaną. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, jak również mnóstwo żelaza, i z tego powodu rekomenduje się go osobom chorującym na anemię. Natomiast z uwagi na to, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym na ogół spożywa się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak
Nie powstał jeden przepis na barszcz z buraków – każdy w kuchni korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i w inny sposób przyprawia to danie. Niektórzy dosypują do niego nieco cukru, żeby uwydatnić naturalną słodkość buraka, inni lubią barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli przygotuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma bardziej specyficzny, kwaśny aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a dodatkowo ma więcej kluczowych składników odżywczych. Taki zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przyrządzać samemu, ale okres fermentacji trwa mniej więcej siedem dni. Jeśli jednak ni stąd ni zowąd nabierzesz ochoty na to danie, w żadnym razie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz gotowy już zakwas na barszcz czerwony w markecie bądź online.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]