Jakie witaminy i minerały dostarczają kwaszone ogórki?

Kup kiszone ogórki na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W zupie, w sałatce, na kanapce czy w formie surówki do dania głównego – kiszone ogórki w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, gdyż kwaszone warzywa są zarówno pyszne, jak i zdrowe.

Jak robi się ogórki kiszone?

Kiszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest stosunkowo proste. Wykorzystuje się do tego pojemne kamienne garnki lub drewniane beczułki, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się wodą z solą. Później zostawia się pojemnik na nie mniej niż 14 dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele mniej kwaśnych smaków mogą zjeść ogórki już po kilku dobach – ogórki tego typu określamy „małosolnymi”. W bazowym przepisie do solanki wraz z ogórkami dodaje się koper i ząbki czosnku, jakkolwiek smak kwaszonych ogórków można podkręcić też różnymi przyprawami, np. pieprzem, liśćmi laurowymi albo kawałkami chrzanu. Oczywiście nie każdy ma czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, by osobiście przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także spiżarnią albo piwnicą, w której może przetrzymywać żywność w większych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kiszonych – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, np. w kubełkach z uchem czy też w workach foliowych, które bez problemu da się schować w lodówce.

Jakie witaminy i minerały znajdują się w ogórkach kiszonych?

Od stuleci wiadomo, iż warzywa poddane fermentacji dobrze wpływają na ludzki układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, bo wespół z kiszonkami wchłaniamy pożyteczne bakterie, które redukują pH przewodów pokarmowych i pozytywnie wpływają na ich florę, wspomagając w konsekwencji proces trawienia. Lecz to nie wszystko! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają ledwie 12 kcal w 100 g), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, K1 i C, a także niemało minerałów ważnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, selen i fosfor. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeśli lubimy cierpkie smaki, nie trzeba wyrzucać go po spożyciu kwaszonek. Lepiej go wypić albo dodać do zupy ogórkowej, bo w czasie kwaszenia witaminy przechodzą po części do zalewy. Należy jednak zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak znaczna ilość soli.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]