Sprawdź, gdzie zamówić sok z kiszonej kapusty.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, przedtem mniej popularne warzywa i owoce. Kiedy mówimy o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób pominąć także napojów takich jak kwas chlebowy, kefir czy rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają w nieskomplikowany i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi składniki niezbędne dla jego właściwego funkcjonowania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie witaminy w nich znajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo substancji wpływających korzystnie na nasze samopoczucie. Kluczowym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź inny kiszonek to też skarbnica witamin. Godna uwagi jest głównie duża zawartość witaminy C – już pół szklanki tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kapusty kiszonej – czemu należy go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na domiar tego nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo refluks lub wrzody żołądka. Stanowią one również osłonę w czasie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]