Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości

Chcesz zamówić sól kłodawską? Sprawdź https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Substancją konieczną do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie cechy posiada sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu warto wykorzystywać je do przygotowywania żywności?

Sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak posiłków. Choć nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (nie więcej niż 6 gramów na dobę) są konieczne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż mających blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę potrzebnych pierwiastków i minerałów, między innymi potas, cynk czy wapń, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak toksyczne metale ciężkie. Sól himalajska doskonale podkreśla smak dań i jest do kupienia zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, magnezu i żelaza

Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – posiada prawie 97% NaCl i stanowi doskonały do naszych przetworów. Jest cennym źródłem cynku, magnezu czy wapnia, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie zatraca swoich własności i jest bez trudu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]