Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kiszone warzywa. W ostatnich latach jednakże raz za razem wymienia się również ogromne zalety prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która współcześnie często widoczna jest na półkach marketów w działach z żywnością eko.
Sok z kapusty kiszonej – ogromne ilości minerałów oraz witamin
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił zapewne każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po spożyciu całej kapusty często podawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że napój jest cierpki, ale niezmiernie zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to autentyczne źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witaminy K, C, E oraz A, jak również liczne minerały, jak fosfor, żelazo i miedź. Wielu ludzi ma problem z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, jednakże zaleca się spożywać go cyklicznie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może wspomagać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu wspiera odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej poleca się również osobom cierpiącym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet ze zdrowym napojem nie należy przesadzać – zaleca się spożywać mniej więcej 250 mililitrów soku dziennie.
Zalety soku z kiszonych buraków
Sok z kwaszonych buraków jest innym odżywczym sokiem, którego używamy od lat w kuchni i który spożywamy także jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się wiele witamin i ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność organizmu: redukuje poziom cholesterolu, dobroczynnie wpływa na przemianę materii, a przy tym poprawia koncentrację. Chociaż buraki cechują się wysoką zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać cukrzycy. Nie zaleca się jednak jego konsumpcji paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z schorzeniami nerek albo reumatyzmem.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotowywać soki z kiszonek samemu, możesz nabyć je w ulubionym markecie bądź założyć na nie zamówienie bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, iż takie soki trzeba przechowywać w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]